És cara la màgia?

magia-barcelona-boda-marc-ferrer

Sí i no.

Sembla simple, oi? No ho és.

(Vaig a fer servir “mag” en referència a ambdós gèneres)

La màgia, les actuacions de màgia han de ser cares i barates alhora. Han de ser prou cares com perquè es valori el nostre art i han de semblar barates (a ulls del contractant) per la qualitat que ofereix el mag o maga.

Crec que la màgia ha de semblar barata (i subratllo el semblar). Em refereixo al fet que el valor percebut pel client ha de ser molt més gran que el preu que està pagant.


marc-ferrer-ilusionista-ensayos

Quan un mag actua ha de fer-ho com un professional i això només s’aconsegueix amb moltes (i moltes són moltes) hores de pràctica i assaig. Unes hores que ningú veu, només l’artista. Aquestes hores “no les hi paga ningú” però és una feina ben invertida. En l’actuació, aquestes hores d’assaig se senten per de la gran qualitat que ofereix el mag. Per això, una actuació de màgia ha de ser “cara”, perquè el mag pugui pagar-se aquestes hores que ha estat a casa assajant.


Un altre tema interessant del que parlar és l’experiència. Un mag novell començarà cobrant poc. És l’única forma que té per a que el contractin. A mesura que va creixent com a mag haurà d’anar pujant el seu preu ja que començarà a ser conegut i el començaran a recomanar. A això se li suma l’experiència que haurà adquirit al llarg dels anys, el que s’anomena les taules. Tindrà més taules i es desenvoluparà millor en les diferents situacions en que es trobi. I, sí, l’experiència “encareix” la màgia.

Encara n’hi ha més. Alguns mags, com és el meu cas, inverteixen molts diners en formació per oferir el millor producte possible. Així mateix, adquireixen els millors materials, tant màgics com tècnics (il·luminació, microfonia …) per a que la màgia es vegi bé i se senti bé. Tot això s’ha d’amortitzar i això ho fem cobrant les actuacions.

Llavors, és cara la màgia?

NO! (En general, vaja …). Cada mag es posa el preu que ell creu que mereix i el que la gent està disposada a pagar per ell. Conec tots dos extrems, mags que no valen res i cobren molt i mags boníssims que no saben valorar-se i cobren poc.

No vull posar-me jo en cap sac, simplement crec que els preus se’ls posa cadascú en referència al que assaja i les actuacions que té per poder viure dignament d’una passió. I aquí entro amb un altre tema.

precio-espectaculo-magia

Els mags i magues també volem viure dignament

Sí, la màgia és una professió com qualsevol altra. Els mags i magues volem viure d’això, volem repartir màgia allà on anem i això només podem aconseguir-cobrant el que ens mereixem.

Tenim despeses com qualsevol altre ésser humà, família com qualsevol altre i una vida que viure com qualsevol altre. Però crec que el problema és que la gent creu que els que fem màgia ho fem per hobby i tenim un altre treball amb el qual vivim. Doncs alguns sí i altres no. Tot és digne i no hi ha res malament ni bé.

I què passa si veus un mag i creus que és massa car?

No et desanimis. Si t’agrada la màgia prova amb un altre mag. Però no vagis a buscar un més barat si no un amb més recomanacions, millors opinions o més professional. Segurament, aquest mag que no et va agradar, o que vas trobar massa car, no va saber estar a l’altura del seu preu i és ell el qui de n’ha de donar compte i baixar el seu preu o assajar més. Però, des d’aquestes línies, et demano que no posis en el mateix sac a tots els mags i magues. Cada un té un estil diferent i pot ser que un altre mag o maga professional t’agradi més.

espectaculo-magia-precio

Només demano una cosa

En tots aquests anys que porto fent màgia he hagut d’anar pujant el meu preu per que cada vegada he dedicat més hores, he guanyat en experiència (cosa molt important) i m’he format amb mags millors que jo. He tractat de renovar el meu material tècnic perquè tot estigui perfecte per a les actuacions. He assajat i només faig els efectes de màgia que sé que seran un èxit. Per tant, només demano una cosa:


“Que es valori l’art de la màgia com el que és: un ART.”


Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt